maandag 14 april 2008

Drenthe (wereldbeker + 1.1)

Aangezien België dé Ronde (van Vlaanderen) als wereldbeker heeft, kon Nederland moeilijk onderdoen. Zij organiseren elk jaar de “Parijs-Roubaix” voor vrouwen. Er zijn misschien wel niet zoveel kilometer kasseien, maar ze mogen er zijn qua slechte staat!
Van keien leggen hebben die kaaskoppen indertijd niet veel kaas gegeten denk ik, ofwel waren ze toen al zuinig (met de kasseien)! Hier en daar ontbreken er naar mijn mening toch een paar hoor!
Maar dit jaar ben ik wel gespaard gebleven van een lekke band in tegenstelling tot vorig jaar. Parcourskennis doet toch veel hoor. De kasseien hadden zijn tol geëist waardoor het peloton helemaal gesplitst werd. Ik kwam met de eerste groep over de kasseien,maar eens de kasseien achter de rug volgden de demarrages elkaar net iets te snel op. 3 rensters konden zo een mooie voorsprong uitbouwen. De groepjes daarachter smolten voor een deels terug samen, waardoor we uiteindelijk met 5 Vriendinnetjes van het Platteland (Lorian, Ellen, Kristy, An en ik) de finale zouden ingaan in de achtervolgende groep (achter de 3 leidsters).
De Vamberg moest echter ook nog overwonnen worden. Na de Vamberg bleven er van onze groep nog 30 rensters over, met daarbij Lorian, An en ik. De laatste 10km naderden we de kopgroep en op zo’n 3tal km van de meet werden 2 van de 3 koplopers terug ingelopen. Enkel Chantal Beltman bleef uit de greep van het peloton om zo een mooie zege te behalen na een knappe wedstrijd. Achter haar was het een en al chaos! Op 3km verloren we An in een valpartij en dan moet je maar eens proberen te denken aan sprinten… Heb toch maar mijn best gedaan en sprintte zo naar de 7e plaats…mijn dichtste plaats in een wereldbeker tot hiertoe! Lorian zat ook nog bij mij in de groep en werd 23e. An was gelukkig ongedeerd gebleven, buiten schaafwonden en blauwe plekken!

De dag na de wereldbeker, geven ze nog eens een 1.1 wedstrijd op een vergelijkbaar parcours als zaterdag. 2 kasseistroken minder, en 5x meer Vamberg op, leuk als je de dag voordien al goed hebt afgezien.
Ik onderging de wedstrijd zo goed als ik kon, al was de scherpte van zaterdag er af. Voor de kasseistrook zat ik veel te ver waardoor ik nadien al een gat moest dichtrijden met de kopgroep. Iets later reed er een groep met 12 favorieten weg, en niemand van ons zat mee. Al snel werd duidelijk dat we ons op kop moesten zetten om dat gat dan ook terug dicht te rijden. Na een mooi staaltje ploegwerk hadden we alles terug onder controle. Op de 1e x Vamberg reden 8 rensters weg waaronder Martine, die die dag gelukkig wel fris aan de start kwam. De 8 bleven voorop en onze groep maakte zich klaar voor een sprint voor de 9e plaats. Niet mijn ding, dus vroeg ik Lorian of ze wilde meesprinten. In een poging om haar vooraan te krijgen op 2km van de meet, werd ik ineens van de weg gereden door Rochelle Gilmore! Waar heeft die haar fietsrijbewijs gehaald jong!?!?
Hoe het juist gebeurd is, weet ik niet meer, maar voor ik het wist hing ik in de nadarafsluiting en dan wil je eens niet meesprinten!!! Lorian had wel goed mijn wiel gehouden, want die lag namelijk naast me! Ineens 2 pionnen tegelijk uitgeschakeld…goed gewerkt!
De lichamelijke schade viel gelukkig goed mee: kneuzingen, blauwe plekken en wat hoofdpijn (An kan er van meespreken na gisteren). Mijn fietsie was er erger aan toe, die was nl. op 2 plaatsen gescheurd zag ik de dag nadien! Hopelijk is alles terug in orde voor Gelderland! En ik zou het nog vergeten, maar Martine, die in de kopgroep zat, werd mooi 8e!

Geen opmerkingen: