zaterdag 10 april 2010

DE Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen was DE wedstrijd waar ik heel de winter naartoe geleefd had: dietiste, serieuze krachtschema's van Yvo... Kortom, ik was er fysisch en mentaal meer klaar voor dan andere jaren, en ik zou die verdomde muur overgeraken in de kopgroep om samen met de ploeg naar winst te rijden!
Met 1 ding had ik echter geen rekening gehouden en dat is de factor geluk. Dat ene kleine woordje, waar je geen vat op hebt, kan je dag in een droom of nachtmerrie doen veranderen.
Bij Grace was het de droom, bij mij de nachtmerrie.

Maar even terug over de koers. Net voor de start kreeg ik nog de raad van me te sparen. 'Je moet niet te snel laten zien dat je goed bent, hou dat maar voor in de finale'. OK, geen probleem!
Eerst kregen we de Kluisberg en Cote de Trieu, die niet voor problemen zorgde. Aan de Eikenberg, daar zou de koers openbreken en daar moesten we met zijn allen vooraan zitten. Columbia bepaalde het strakke tempo richting Eikenberg, en ik zat met Marianne in 4e-5e stelling. Tot er plots een toeschouwer de baan overstak. Ik zie die man lopen en denk, dit komt niet goed. De 5-10min die daarop volgden weet ik niet meer wat er gebeurd is. Pas als ik in de ambulance stap, begin ik het allemaal te beseffen. Ik was op die man gereden en mijn ronde van Vlaanderen zat er op. Omdat die toeschouwer er erg aan toe was, moest ik een hele poos wachten in de ambulance. Hoe vaak ik daar tegen mezelf gezegd heb: Liesbet, word wakker, je moet dadelijk weer verder rijden...
Op de spoedafdeling van het ziekenhuis in Oudenaarde, kreeg ik al snel gezelschap van mijn familie en vriend. Die hadden via de wedstrijdradio vernomen dat ik afgevoerd was met een hoofdwonde. De dokters lieten wat op zich wachten, maar die hadden het natuurlijk druk met die toeschouwer die er ernstig aan toe was. Om mij toch wat te animeren, kreeg ik dan maar het gezelschap van 2 politieagenten. Ik moest een ademtest afleggen... denken die mannen misschien dat we nog in den tijd van Abdelkader Zaaf (Tour 1950) zitten waarbij we wijn in onze bidons doen??? Gelukkig zat er in onze Isostar geen alcolhol en kwam er SAVE op hun schermke te staan. Iets later werden er foto's genomen van mijn schouder waar ik wat last van had en de wonde boven mijn oog werd gehecht. Eens dat klaar was, mocht ik het ziekenhuis verlaten en werd ik terug naar het hotel in Gent gebracht. Daar kon ik dan het verhaal van de andere rensters ook eens horen. Marianne en Iris Slappendel zouden samen met mij gevallen zijn, waar ik absoluut niet van op de hoogte was. Verontschuldigingen dat ze door mij gevallen was, daar wou ze niks van horen. Zij was al lang blij dat ik daar voor haar stond en ze zelf kon zien dat alles wel mee viel uiteindelijk. Met een mooie troostprijs (bloemen) van haar kant, reed ik samen met mijn vriend naar huis toe. Normaal zou ik ook nog Dottignies rijden op maandag, maar met 50% zicht (mijn ene oog zat helemaal dicht) was het aan te raden om niet te starten.

Dat wat mijn nachtmerrie betreft. Toch nog even update over andermans dromen en nachtmerries:
- de toeschouwer: de man heeft de klap gelukkig overleefd. Hij had er enorm veel spijt van volgens zijn dochter, die ik nog gesproken heb in het ziekenhuis. Ik wens hem eveneens een spoedig herstel! Hoe erg het op sportief vlak ook kan zijn, iemands gezondheid gaat boven alles. Het gaat je goed en dat je nog vaak aan de kant van de weg mag gaan staan als de Ronde bij jullie passeert.

- Marianne en de rest van mijn ploegmaatjes: ze hebben allen een knappe wedstrijd gereden, met uiteindelijk een 2e plaats ondanks de pech van de dag. We stonden er als ploeg en dat is het belangrijkste!

- aan Grace: haar droom is uitgekomen en ik ben blij voor haar. Tuurlijk ook wat jaloers, want wie wil er nu niet de Ronde van Vlaanderen een keer winnen! De manier waarop ze dan wint, is des te mooier. Die titel van Flandrienne heeft ze niet voor niets gekregen!

Artikels die voor en nadien verschenen zijn:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GBR2OF7U6

http://www.pzc.nl/sport/internationaal/6502681/Vloekend-achter-de-vrouwen-aan.ece

http://www.velonation.com/News/ID/3704/Vos-taken-down-but-not-out-in-Flanders-crash.aspx

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=HP2OLGVU

http://www.nusport.nl/wielrennen/2219084/vos-mist-zege-in-vlaanderen.html

Geen opmerkingen: